Geglazuurde tempeh met citroengras en ananas

Recept van Pamelia Chia

Een verrassend smaakvol gerecht waarbij zoet, hartig en pittig perfect samenkomen. Door suiker te karamelliseren ontstaat een diepe smaakbasis, die wordt verrijkt met aromatische kruiden, ananassap en vissaus. Het resultaat? Tempeh in een glanzende, kleverige glaze.

Ingrediënten voor 2-3 personen
Olie om te frituren
200 g tempeh, in hapklare driehoekjes gesneden
1 eetlepel kokosolie
1 eetlepel suiker
1 stengel citroengras (alleen het onderste gedeelte), fijngehakt
1 rode chilipeper, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
3 eetlepels (plantaardige) vissaus 
240 ml ananassap

Giet voldoende olie in een pan zodat deze ongeveer 5 cm hoog staat en verhit op hoog vuur. Zodra de olie heet is, voeg de helft van de tempeh toe (het moet direct sissen) en frituur gedurende 3 minuten, of tot de tempeh goudbruin is, vergelijkbaar met een hashbrown. Haal de tempeh met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op een met keukenpapier beklede schaal. Herhaal met de rest van de tempeh. Zet apart terwijl je de glaze bereidt.

Doe de kokosolie en suiker in een aparte pan en verhit op hoog vuur. Laat de suiker smelten en karamelliseren tot een lichte bruine kleur, af en toe roerend. Dit duurt ongeveer een minuut.

Voeg het citroengras, de chili en de knoflook toe. Roerbak een halve minuut om de aroma’s vrij te laten komen en voeg dan de vissaus of sojasaus en het ananassap toe. Roer goed door en voeg de gefrituurde tempeh toe.

Kook op hoog vuur en roer regelmatig totdat de vloeistof is ingekookt en de tempeh bedekt is met een dikke, stroperige glaze.

Eet het met verse groenten en rijst, noedels, of gebruik het als beleg op een broodje!