Opgeklopte roomboter met vissaus en gepofte knoflook

Het klinkt in eerste instantie misschien een beetje gek, maar zodra je deze boter hebt geproefd, wil je niets anders meer. Het is rijk van smaak, luchtig van textuur en perfect in balans. De zachte romigheid smelt weg op je tong, terwijl subtiele tonen van vissaus je smaakpapillen prikkelen. Heerlijk bij warm knapperig brood, gegrilde groenten of zelfs op een sappige steak. Eén hap en je bent verkocht.

 

Ingrediënten voor 250 gram boter
250 g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
1 bol knoflook
1 eetl. olijfolie
1 of 1 1/2 theel. (plantaardige) vissaus (of naar smaak)
1 rode peper, fijngehakt

 

ook nodig
aluminiumfolie

 

optioneel
fijngehakte verse koriander

 

Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Snijd de bovenkant van de knoflookbollen af zodat de teentjes deels bloot komen te liggen. Besprenkel met olijfolie en wikkel in aluminiumfolie. Rooster in de oven voor ongeveer 30-40 minuten, tot de teentjes zacht en goudbruin zijn. Laat iets afkoelen en knijp dan de zachte knoflookpulp uit de schil.

 

Doe de zachte boter in een kom of gebruik een keukenmixer met klopper. Klop de boter in ca. 3 tot 4 minuten luchtig en romig op. Hoe langer je klopt, hoe luchtiger. Voeg de gepofte knoflook, vissaus en rode peper toe. Klop kort verder tot alles goed gemengd is.

 

Serveer direct of bewaar in een luchtdichte container in de koelkast (houdbaar tot 1 week). Al is de kans groot dat het die week niet haalt.