Gebakken tofu in tomatensaus

Een klassieker bij de familie Phans: goudbruin gebakken tofu in een rijke, zoet-zoute tomatensaus. De saus wordt gemaakt van rijpe, zoete tomaten en barst van smaak. Eenvoudig, troostrijk en perfect met een kom warme rijst.

voor 4 personen
1 eetl. keukenzout (optioneel)
400 gram (verse) stevige tofu
2 theel. paddenstoelen-bouillonpoeder
neutrale olie
6 knoflooktenen, grof gesneden
2 sjalotten, grof gesnipperd
3 lente-uien, plus 2 extra ter garnering, in dunne ringen
2 theel. tomatenpuree
600 gram trostomaten, fijngehakt
2½ eetl. kristalsuiker
snufje ve-tsin
4 eetl. Phans (plantaardige) vissaus
zout en versgemalen zwarte peper, naar smaak

Deze stap is optioneel. Meng het zout samen met 1 liter water in een kom. Roer tot het zout is opgelost. Spoel de tofu af met water. Snijd de tofu in plakken van 2 tot 3 centimeter dik en leg 1 tot 2 minuten in de kom met het gezouten water. Zo verdrijf je de eventuele zure geur die tofu soms kan hebben. Laat de tofu uitlekken in een vergiet of dep droog met keukenpapier of een schone theedoek.

Bestrooi de tofu met het paddenstoelenbouillonpoeder.

Verhit een flinke laag neutrale olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de tofu in 5 minuten aan alle zijden licht goudbruin. Haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.

Giet de olie uit de pan tot er nog 4 eetlepels in zitten en bak de knoflook, sjalot en 3 lente-uien 2 tot 3 minuten tot ze gaan geuren. Voeg de tomatenpuree toe en bak nog 30 seconden. Doe de tomaten, suiker, ve-tsin en (plantaardige) vissaus erbij samen met 100 milliliter water. Breng eventueel op smaak met zout en peper. Zet het deksel op de pan en laat de tomatensaus 5 minuten op laag vuur pruttelen.

Schep de tofu voorzichtig door de saus en zorg ervoor dat de plakken aan alle zijden bedekt zijn met een laagje saus. Laat 2 tot 3 minuten zachtjes koken.

Breng de tofu in tomatensaus op smaak met zwarte peper en garneer met de extra lente-ui.