Het proces

Bij Phans fermenteren we volgens traditie, met grondstoffen van nu: Noordzee-bijvangst en lokaal gekweekte zeewieren. Zo maken we sauzen die verspilling tegengaan, vissers steunen en smaken brengen met oog voor de toekomst.

Van bijvangst
naar vissaus

Voordat Phans in de winkels ligt, gaat er een heel proces aan vooraf. Onze vissauzen worden op traditionele Vietnamese wijze gemaakt en minimaal 1 jaar gerijpt. Pas daarna wordt hij gebotteld of verwerkt in onze andere producten. Tijd en geduld zorgen voor de volle, gelaagde smaak die Phans zo bijzonder maakt.

Herkomst & aanvoer
Urker vissers vangen vis in de Noordzee.
De bijvangst die overblijft kopen wij in
en wordt verwerkt op onze faciliteit in Urk.

Zouten & bereiden
We malen de vis en mengen die met minimaal 20% zeezout. Het zout krijgt
3 dagen om volledig in te trekken.

Persen & start fermentatie
We persen de vismassa uit; de verkregen vloeistof gaat onder gecontroleerde temperatuur de natuurlijke fermentatie in.

Rijpen tot diepte
Eerst 4 maanden fermentatie, daarna
8 maanden narijping. Totaal 12 maanden voor maximale smaak en balans.

Kwaliteitscheck & bottelen
We controleren smaak, zoutgehalte, veiligheid en histamine.  Daarna filteren, de fles in, label erop. Klaar voor gebruik!

Van wier tot
smaakmaker

Voor onze plantaardige sauzen gebruiken we lokaal, biologisch gekweekt zeewier uit de Oosterschelde, denk aan Royal Kombu en Wakame. Deze soorten groeien in enkele maanden uit van een klein aanzetje tot kelp van meerdere meters. 

Van stekje tot kelp
Kleine stekjes worden aan touwen bevestigd en groeien in de Oosterschelde binnen enkele maanden uit tot
grote kelpen.

Zon & zee
Als winterwieren hebben ze genoeg aan zonlicht en schoon zeewater, tot de temperatuur 13 à 14 graden bereikt.

Oogsttijd
Zijn de kelpen groot genoeg, dan worden ze geoogst met de BRU22 en gaan ze naar de verwerkingsfaciliteit van onze teler
in Yerseke.

Ultieme smaak
Wij ontvangen het zeewier vers van onze teler en verwerken het in onze eigen fabriek. Daar wordt het ingetrokken, zodat de volle, ziltige umamismaak vrijkomt.

Kwaliteitscheck & bottelen
Na zorgvuldige filtering en smaakafstemming bottelen we onze plantaardige vissaus: authentiek van smaak en toekomstgericht gemaakt.