Snelle phở gà, Vietnamese kip noedelsoep

Een kom phở gà voelt als een warme omhelzing. Het is de Vietnamese kippensoep die troost biedt op frisse dagen, maar ook licht en fris genoeg is voor doordeweeks. Deze versie is een “soort van snelle phở gà”: je hoeft geen uren in de keuken te staan, en toch krijg je een bouillon die diep en rijk smaakt. Het geheim zit in het kort roosteren van ui, gember en specerijen, en natuurlijk in een flinke scheut Phans vissaus om de bouillon diepte te geven. Binnen een uur staat er een dampende kom voor je neus – geen stress, wel pure comfort food.


Ingrediënten voor ca. 6 kommen

1 ui, gehalveerd met schil
een stuk gember (5 cm)
5 steranijs
1 kaneelstokje
3 kruidnagels (optioneel)
2 theel. korianderzaad (optioneel)
bosje koriander
2½–3 el Phans vissaus
2–3 el suiker
1 kilo kipdijfilet (kipfilet mag ook)
500 ml kant-en-klare kippenbouillon

voor de toppings
2 pakken platte rijstnoedels van 400 gram
150 gram taugé
1 ui of lente-ui
verse koriander
verse Thaise basilicum (optioneel)
1 rode rawit peper, in dunne ringen
limoen, in partjes 

 

Verhit een droge pan en leg de gehalveerde ui en gember met de snijkant naar beneden. Laat ze zwartblakeren – dit geeft de bouillon een diepe, licht rokerige smaak. Haal ze eruit en zet apart.

Rooster in dezelfde pan kort de steranijs, korianderzaadjes en kruidnagels tot de geuren vrijkomen. Dit duurt ongeveer 1–2 minuten.

Breng in een grote soeppan 2 liter water en de kippenbouillon aan de kook. Voeg de geroosterde ui, gember, specerijen, het kaneelstokje en het bosje koriander toe. Leg de kipdijen erbij en breng alles rustig aan de kook. Voeg de vissaus en suiker toe. Schep met een lepel het schuim en de onregelmatigheden af zodat de bouillon helder blijft. Laat dit 30–40 minuten zachtjes pruttelen.

Haal de kip uit de bouillon en laat even afkoelen. Trek het vlees daarna in slierten. Zeef de bouillon door een fijne zeef zodat hij mooi helder wordt. Proef en breng verder op smaak: voeg eventueel wat extra vissaus voor hartigheid of suiker voor balans toe.

Kook de rijstnoedels volgens de verpakking. Zet de toppings klaar: taugé, uienringen, koriander, Thaise basilicum, chili en limoen.

Verdeel in elke kom een handje noedels, taugé en kip. Schenk er de dampende bouillon over en garneer met uienringen, koriander, Thaise basilicum en chili. Knijp er vlak voor het eten wat verse limoen over uit.