Thaise mosselen met vissaus

voor 2 personen

2 kg mosselen
2 rode chilipepers, in dunne ringetjes
2 sjalotten, fijngesnipperd
3 eetlepels rode currypasta
1 blik kokosmelk
2 eetlepels Phans vissaus
1 eetlepel kristalsuiker (optioneel)
Sap van 1 limoen
1 stengel citroengras, gekneusd
0,5 bos koriander, grof gehakt
Neutrale olie (bijv. zonnebloemolie)

Spoel de mosselen grondig onder koud water en verwijder kapotte exemplaren of mosselen die open blijven staan, zelfs na een tik tegen de schelp.

Verhit een eetlepel olie in een grote pan met dikke bodem. Fruit hierin de sjalotten 1 minuut op middelhoog vuur. Voeg vervolgens de helft van de rode chilipeper toe en bak nog 1 minuut mee. Roer de currypasta door het sjalotmengsel en laat even meebakken tot de geuren vrijkomen.

Voeg daarna de kokosmelk toe, samen met de vissaus, het limoensap en eventueel de suiker. Kneus de stengel citroengras lichtjes met de achterkant van een mes en leg deze in de pan voor extra frisheid.

Breng het geheel aan de kook, doe de mosselen in de pan en sluit de pan met een deksel. Laat de mosselen in ongeveer 8–10 minuten gaar stomen. Schud ze halverwege voorzichtig om zodat alle mosselen goed kunnen garen.

Haal de pan van het vuur zodra de mosselen openstaan. Bestrooi vlak voor het serveren met de gehakte koriander en de rest van de rode peper. Serveer eventueel met partjes limoen en wat gestoomde rijst of knapperig brood om in de bouillon te dippen.